Hrvatski     Deutsch     English     Magyar   Vissza a kezdőoldalra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dél-Dalmácia
 
Városok/települések: Cavtat, Dubrovnik, Korčula, Lumbarda, Orebić, Ploče, Polače, Sobra, Ubli, Vela Luka
Válasszon települést a térképen
 
 
Kikötő   Horgonyzóhely    Charter   Benzinkutak   Vámkikötők   Világítótornyok
 
 
* A horgonyzóhelyeknél a kékkel megjelenített földrajzi koordináták navigálásra nem alkalmasak. Hamarosan pontosítom.
 
A régió leírása


A tengerpart teljes horvátországi hossza: 6278 km, ebből 4398 km a szigetek, sziklazátonyok és szitek partjaira vonatkozik. A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1244.

Nagyobb szigetei: Korčula, Lastovo, Elafit-szigetek és Mljet. A szárazföldön pedig Ploče és tőle délre lévő részek, Dubrovniktól tovább délre Montenegróig tartoznak a régióba.

Az ismert független Dubrovniki Köztársaság évszázadokon keresztül virágzott vastag falainak védelmében. Hagyományosan a múzeumok és kulturális fesztiválok otthona, évről évre megrendezik a nyári játékokat. Óvárosa  az UNESCO világörökség része.

Korčula szigetén megismerkedhetenk a tradicionális vitézi játékokkal a moreska tánccal. Mljet szigetének északnyugati része nemzeti park. Peljesac félszigeten Loviste település környékén a kisebb szorosok és csatornák és öblök a vitorlázók körében különösen kedveltek. Viganj falu közelében a tengerfenék egy hajótörést szenvedett római gálya maradványait őrzi. Korčula hagyományosan a hajógyártók és a kőfaragó mesterek hazája. Próbáljuk ki a helyi bort a Dingačot, mely  a világ 10 legjobb borfajtájának egyike. A környék tipikus csemegéi a cukarin és az orsós makaróni.

Lastovo-sziget a császárok szigeteként is emlegetett. A 46 szigetből álló szigetcsoport partjai szívesen látogatottak a gazdag tonhal- és kardhallelőhelyei miatt.  Mrcara pedig homár lelőhely.

Mérsékelt éghajlattal rendelkezik, ami főleg a Földközi-tenger hatásának és a meleg tengeri áramlatoknak köszönhető, valamint annak, hogy keletről hegyvonulatokkal van körülvéve. A levegő átlaghőmérséklete itt júniusban 26°C körül mozog, júliusban, valamint augusztusban eléri a 30°C -ot, szeptemberben ismét 26°C körül mozog. A víz átlaghőmérséklete júniusban 22°C, júliusban 25°C, augusztusban egy fokkal alacsonyabb, de még szeptemberben is eléri a 22°C -t.
 
 

 
 
e-mail:
jelszó:

regisztráció elfelejtett jelszó
 
  
 
 
 
 
 
Partnereink         Created by: Innovative Technologies Kft. +36/30/916-4318     Design: Sándor Zsolt | www.graphis.eu