Hrvatski     Deutsch     English     Magyar   Vissza a kezdőoldalra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Észak-Dalmácia
 
Városok/települések: Betina, Biograd, Jezera, Murter, Piąkera, Preko, Primoąten, Rogoznica, Sali, Sibenik, Skradin, Sukoąan, Sutomiąćica, Tribunj, Veli Iľ, Veli Rat, Vodice, Zadar, Zaglav, Zaton, ®ut
Válasszon települést a térképen
 
 
Kikötő   Horgonyzóhely    Charter   Benzinkutak   Vámkikötők   Világítótornyok
 
 
* A horgonyzóhelyeknél a kékkel megjelenített földrajzi koordináták navigálásra nem alkalmasak. Hamarosan pontosítom.
 
A régió leírása


A tengerpart teljes horvátországi hossza: 6278 km, ebből 4398 km a szigetek, sziklazátonyok és szitek partjaira vonatkozik. A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1244.

A régió központja Zadar, partszakaszán 5 nemzeti parkba is betekinthetünk, Paklenica, Krka Nemzeti Park, Plitvicei tavak, Észak-Velebit és a Kornati Nemzeti Park. Vadkecskét, medvét, nyestet és farkast is láthatunk.

A Kornati Nemzeti Parkhoz közel 90 sziget és az őket körülölelő tenger tartozik. Területe 220 km². Július első vasárnapján rendezik meg a Kornati-szigeteki ünnepet. A yachtok és hajók egész hada jelenik meg a Kornat városi Taraci Miasszonyunk-templom előtt, ahol a püspök mond misét. A szigetek körül hét jól feltárt búvárterület várja az érdeklődőket, a helyi búvárközpontok munkatársai segítenek.
A szárazföldi kalandozásra vágyóknak javaslunk a szigetek csúcsain létrehozott kilátókat (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyekről akár a nemzeti park teljes területe is belátható. A nemzeti park szárazföldi területeinek nagy része a a helybéliek magántulajdonában van, ezért a szigeteken barangolva tartsuk tiszteletben a birtokhatár-jelöléseket.
Kornat és ®ut szigetek magaslatain barangolva illírkorabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk, Kornat-szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben. Érdemes ellátogatni a Lavsa település közelében fekvő egykori sólepárlóhoz, vagy a Vela Panitula szigetecskére, ahol a 16. század elején a velencei helytartók egy kisebb várat építettek.

A Krka Nemzeti Park Sibeniktől egy rövid hajó- vagy buszútnyira van. Az erdős területen hét vízesés, tó - fürdőzési lehetőséggel -, régi kolostor, vízimalom és egy bizánci stílusú templom látható. Belépődíj júliusban és augusztusban 8 euró, 7-14 év között 6 euró. Novembertől márciusig 3 euró, 7-14 év között 1.50 euró.

Észak-Dalmáciában velencei stílusú kikötővárosokkal és római kori romokkal találkozhatunk.
Fontosabb települések és nagyobb kikötők: Zadar, Sukosan, Biograd, Murter, Vodice, Sibenik, Primosten, Rogoznica. Nagyobb szigetei Ugljan, Iz, Pasman, Dugi Otok Murter, Zut, Zirje, Kaprije, és a Kornati-szigetek.

Mérsékelt éghajlattal rendelkezik, ami főleg a Földközi-tenger hatásának és a meleg tengeri áramlatoknak köszönhető, valamint annak, hogy keletről hegyvonulatokkal van körülvéve. A levegő átlaghőmérséklete itt júniusban 26°C körül mozog, júliusban, valamint augusztusban eléri a 30°C -ot, szeptemberben ismét 26°C körül mozog. A víz átlaghőmérséklete júniusban 22°C, júliusban 25°C, augusztusban egy fokkal alacsonyabb, de még szeptemberben is eléri a 22°C -t.
 
 

 
 
e-mail:
jelszó:

regisztráció elfelejtett jelszó
 
  
 
 
 
 
 
Partnereink         Created by: Innovative Technologies Kft. +36/30/916-4318     Design: Sándor Zsolt | www.graphis.eu