Hrvatski     Deutsch     English     Magyar   Vissza a kezdőoldalra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Isztria
 
Városok/települések: Červar Porat, Faľana, Funtana, Ičići (Icici), Novigrad, Opatija, Pomer, Poreč, Pula, Rabac, Rovinj, Savudrija, Umag, Valalta nudista nyaralótelep, Vrsar (Orsera)
Válasszon települést a térképen
 
 
Kikötő   Horgonyzóhely    Charter   Benzinkutak   Vámkikötők   Világítótornyok
 
 
* A horgonyzóhelyeknél a kékkel megjelenített földrajzi koordináták navigálásra nem alkalmasak. Hamarosan pontosítom.
 
A régió leírása


Az ókori rómaiak által terra magicának nevezett kis háromszög alakú félsziget az Isztria Horvátország legnyugatibb területe. Az 1800-as évek kezdetétől egészen a II. világháborúig az olasz volt a hivatalos nyelv. Az Adriai-tenger ezen félszigetén Szlovénia és Horvátország osztozik. A tengerpartot horvátok és olaszok lakják.  Főbb városai: Poreč, Pula (ez a térség közigazgatási központja), Rabac és Rovinj. Gyakori turistacélpont a Limski-fjord. Titónak itt volt renzidenciája a Brijuni-szigeteken. A 14 sziget többségére a turisták nem léphetnek be.

A tengerpart teljes horvátországi hossza: 6278 km, ebből 4398 km a szigetek, sziklazátonyok és szitek partjaira vonatkozik. A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1244.

Mérsékelt éghajlattal rendelkezik, ami főleg a Földközi-tenger hatásának és a meleg tengeri áramlatoknak köszönhető, valamint annak, hogy keletről hegyvonulatokkal van körülvéve. A levegő átlaghőmérséklete itt júniusban 26°C körül mozog, júliusban, valamint augusztusban eléri a 30°C -ot, szeptemberben ismét 26°C körül mozog. A víz átlaghőmérséklete júniusban 22°C, júliusban 25°C, augusztusban egy fokkal alacsonyabb, de még szeptemberben is eléri a 22°C -t.

Isztriai konyha: a tészta, a gnochi, a rizottó és a polenta minden étlapon megtalálható. A tengerpart bővelkedik friss hal és rákfélében, kagylóban és szkampit is kapunk szinte mindenhol. Tintahal, dóveri nyelvhal isztriai változata is kapható itt. A prsut (füstölt sonka), valamint a helyi olíva olaj is kiváló. Az ételekhez fehér és fekete szarvasgombát is gyakran adnak. Grappa a helyi pálinka.
 
 

 
 
e-mail:
jelszó:

regisztráció elfelejtett jelszó
 
  
 
 
 
 
 
Partnereink         Created by: Innovative Technologies Kft. +36/30/916-4318     Design: Sándor Zsolt | www.graphis.eu