Hrvatski     Deutsch     English     Magyar   Vissza a kezdőoldalra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Közép-Dalmácia
 
Városok/települések: Baąka Voda, Baąko Polje, Bol, Brela, Drvenik, Hvar, Jelsa, Kaątel Gomilica, Komiľa, Krvavica, Makarska, Marina, Milna, Omią, Pisak, Podgora, Podstrana, Rogač, Seget, Split, Starigrad, Sućuraj, Sumartin, Supetar, Sutivan, Sv. Klement sziget, Trogir, Tučepi, Viniąće, Vis, Vrboska
Válasszon települést a térképen
 
 
Kikötő   Horgonyzóhely    Charter   Benzinkutak   Vámkikötők   Világítótornyok
 
 
* A horgonyzóhelyeknél a kékkel megjelenített földrajzi koordináták navigálásra nem alkalmasak. Hamarosan pontosítom.
 
A régió leírása


A tengerpart teljes horvátországi hossza: 6278 km, ebből 4398 km a szigetek, sziklazátonyok és szitek partjaira vonatkozik. A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1244.

Brač, Šolta, Hvar, Vis-szigetek tartoznak a régióba, melyeket Splitből komppal könnyen elérhetünk. Főbb kikötők és városok: Marina, Trogir, Split (az ország második legnagyobb városa), Hvar, Jelsa, Vis.

Nevezetességei
Trogir óvárosa és a spliti Dioklecianus palota felkerültek az UNESCO világörökségének listájára. Spliti Nyári Fesztivál, Makarska gyönyörű strandja. A Brac szigetén fekvő Zlatni Rat a vízisportok szerelmeseinek kedvenc úticélja. Nyáron turistáktól zsúfolt csomópontja Bol és Supetar. Vis szigetén lévő nyugalom és sziklák sok hírességet vonzanak. Hvar húsz éve ideális nyaralóhely, nyáron ellepik a divatos yachtok. Főbb városai Jelsa és Stari Grad. Brit vállalkozások települtek ide, egyszer talán átveszi Ibiza helyét.

Mérsékelt éghajlattal rendelkezik, ami főleg a Földközi-tenger hatásának és a meleg tengeri áramlatoknak köszönhető, valamint annak, hogy keletről hegyvonulatokkal van körülvéve. A levegő átlaghőmérséklete itt júniusban 26°C körül mozog, júliusban, valamint augusztusban eléri a 30°C -ot, szeptemberben ismét 26°C körül mozog. A víz átlaghőmérséklete júniusban 22°C, júliusban 25°C, augusztusban egy fokkal alacsonyabb, de még szeptemberben is eléri a 22°C -t.

Dalmát konyha
A dalmát konyhát különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termő növények és aromatikus füvek, mint a mandula, a füge és a szőlő, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs alkotja. A húsok közül egyedülálló a dalmát sonka,  amelyet a szél szárított, birkatejből készült sajt, a parázs alatt sült bárányhús. Ihatunk hozzá bort, úgy fehéret, mint vöröset, amelyek közül némelyik a világ tíz legjobb bora közé tartozik.
 
 

 
 
e-mail:
jelszó:

regisztráció elfelejtett jelszó
 
  
 
 
 
 
 
Partnereink         Created by: Innovative Technologies Kft. +36/30/916-4318     Design: Sándor Zsolt | www.graphis.eu