Hrvatski     Deutsch     English     Magyar   Vissza a kezdőoldalra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Közép-Adriáról Észak felé – MÉRFÖLD YACHTINGA közép-adriai indulással az alábbi hajózási útvonalakat szoktuk javasolni, ha valaki északra indul.

Sukosanból, Zadarból vagy Biogradból
- Molat vagy Ist vagy Silba vagy Olib
- Mali Losinj vagy Veli Losinj városka Losinj-szigeten
- Rab város Rab-szigeten
- Krk város vagy Punat vagy Baska Krk-szigeten -kihagyható
- Ilovik vagy Premuda
- Silba vagy Olib vagy Ist vagy Molat
- Veli Rat Dugi Otok északi végében -kihagyható
- Piskera vagy Telascica a Kornátokon -kihagyható
Sukosanba, Zadarba, vagy Biogradba

A kihagyhatónak nevezett sorok közül mindig csak egyet vagy kettőt kell kihagyni. Táv kb.20-40 tmf/út.
A bejárható helyiségek száma függ az Önök haladási kedvétől, és természetesen nagyban az időjárástól. Attól is, hogy sikerül-e szombaton korábban átvenniük a hajót és kívánnak-e még aznap elindulni.

Molat –Dugi Otok-sziget felett az első sziget, ha sikerül még szombat du. elindulniuk, ide sötétedésig elérnek. Brgulje kis falu előtt fizetős bójákon alhatnak. Van bolt, kis étterem.
Ist déli öble –ide is elérhetnek akár sötétedés után is szombaton, vagy vasárnapi rövid útvonalként is jó. Helyes kis falu mooringokkal a kikötőmólóhoz (víz- és áramvételezéssel) vagy előtte fizetős bójákkal. Van pék, bolt, éttermek. Az öböl belsejében homokos talajú strand van. Üdítő séta az északi öbölbe vezető gyalogút. Kemény hegymászás a domboldali kápolna.
Olib és Silba –ha Sukosanból csak vasárnap indulnak el, kényelmes távolságra van Olib és Silba szigete. Mindkettőn van fizetős mooringos kikötési lehetőség, de Silbán szerintem a 49-essel nem férnek be. Olib egyszerű halászfalu, van pék, étterem. Egy sétát megér. Silba felkapottabb, a „hegy”gerincen a toronyba felkirándulhatnak. Ez a kabócák szigete, zeng tőlük az egész.
Mali Losinj Losinj-sziget nyugati oldala felől közelíthető meg –éjszakázásra javasolom a pezsgő kisváros belvárosi marináját. Zuhanyzási lehetőség az egyik utcában van, felfestett lábnyomok vezetnek oda a pontonokról. Idejében kell érkezniük, hogy ekkora hajóval helyet találjanak. Ha nincs hely, akkor még a külvárosi marinában alhatnak, vagy a bejárat előtti bármelyik öbölben. Losinj-sziget mellett kb. 10 mérföldre nyugatra Susak szigete geológiai csoda, nádas homoksziget a tengerben. Strandolásra odafelé vagy Losinjból elfele ugorjanak ide át, biztonsággal horgonyozhatnak a sekély vízben, de nem éjszakára. Kicsi kikötőjébe nem férnek be. Mali Losinjból keletre 2féleképpen juthatnak: 9-kor és 5-kor a külvárosi marinánál elnyitják a hidat, vigyázzanak a csatorna áramlásával. Ha menetirány szerint visz a víz, akkor csavargatja a hajó orrát, ha szemből jön, akkor meg szembe menni nehézkes. Mindkét esetben erőteljes gáz, biztos kéz és oldalra pufferek javallottak. Ha inkább a szigetet dél felé kerülve mennek a keleti oldalára, akkor Losinj alján megnézhetik Ilovikot, a virágok szigetét. Rabról visszafelé is alhatnak itt. Mooring van partfalhoz vagy csomó bója. Van pék, romantikus éttermek.
Veli Losinj –Losinj-sziget keleti felén van ez a kisváros, nagyon helyes hely. A kocsma elé tudnak kötni a partfalhoz párhuzamosan, ha van szabad hely. A sört a pincér a fedélzetre adja. Egy sétát feltétlenül megér, de éjszakára csak akkor biztonságos, ha nem várható bóra. Ide keletre 20 mérföld Rab-szigetén Rab városka.
Rab –ha még nem látták, nagyon fog tetszeni. Ha már voltak itt szárazföldről, akkor is hajóról minden más és szebb lesz. Az ACI marinában azért időben kössenek ki. Jugóban behullámzik. Az óváros partfalához a helyi guletek kötnek. Ne is próbáljanak odamenni, illetve jugóban túl magas a vízállás és kidolgozza a puffereket a hajótest mellől. A 4 toronyból kettőbe fel is mászhatnak, vigyenek fényképezőt. Én Rabon fordulnék vissza, de ha belefér, észak felé még Krk-sziget kínálkozik. Rabot nyugatról kerüljék, mert a Velebitski-kanal veszélyes hely. Mértek itt már 160km/h-ás bórát is, porzik a víz. Nem véletlen, hogy Pag, Rab, Krk szigetek „hegyfelöli” fele kopasz és település, kikötő sincs a keleti oldalukon.
Krk-szigeten felkereshetik az azonos nevű városkát (mooringos) vagy a Punati-öbölben marinában alhatnak (a behajózás laterális jelek között figyelmet igényel) vagy Baska nyaralóhelyre mennek, Palmizana-t idézi (Vis-en). Krk-ről visszafelé mehetnek Veli Losinjba is, de Rabról is elég, ha Ilovikig mennek, előtte Orulje-nél strandolhatnak.
Ilovik alatt van Premuda, kicsiny sziget télen 50, nyáron 350 lakossal. Nyugati felén zátonysor határolja a 10m-es vizet, ebben bójákon alhatnak is. Strandolhatnak, búvárkodhatnak. Klassz élmény búvárszemüvegben a zátonyszigetek között odaúszni, ahol a 10m-es vízmélységből 40m-es lesz. Régen még amfórákat találtunk itt. Premuda még arról nevezetes, hogy ide 7 mérföldre pihen 65m mélységben a magyar csatahajó, a Szt.István.
Délnek hajózva így visszafelé kiköthetnek azon szigeteken Silba, Olib, Ist, Molat közül, amelyeket odafelé nem láttak vagy érdekes természeti látnivalót tartogat még Dugi Otok északi öble, a Veli Rat. A nagy világítótorony partvonalához lehet „belülről” odahajózni. Nappal bójákra kötve kibocizhatnak  a partra. A nyílt víz felöli strandszakasz karibi színekben pompázik és homokos talajú. A világítótoronyhoz is odasétálhatnak. Ne feledkezzünk meg persze a Veli Rat előtti hajóroncsról sem, 4méteres vízig megközelíthetik, évről évre egyre kevesebb látszik belőle. Veli Rat falunak azóta épült mooringos marinája, de a környéken lévő éttermekben foglalás nélkül nincsen hely.
Nem tudom, marad-e még 1 éjszakájuk ekkor és honnét indulnak neki, belefér-e a Kornátok. Mi minden közép-adriai indulásunk első vagy utolsó alvóhelyéül választjuk. Dugi Otok, mint a neve, hosszú sziget. Kb.20 mérföldes, nyílt vízi oldala helyett belülről, kelet felől hajózzanak mellette. Pár mérföld után, Bozava felett és alatt is odaköthetnek valamelyik volt tengeralattjáró-bunkerhez. Mélység van, a traktorgumi-pufferek meg szokták fogni a hajó oldalát vagy a puffereinket, a fekete koszcsík lemosható.
Szóval attól függően, hogy meddig jutnak, ajánlom Dugi Otok déli végében a Telascica-öblöt. A parton látnivaló a 70m magasban lévő tó és a meredek sziklafal a nyílt víz felé. A Dugi Otok végétől (Sestrice-i világítótorony) kezdődik a Kornátok. 2 átjárója van: a katinai feltakarójeles és az afölötti laterális bójás. A Kornátokban sötétedés után ne hajózzanak. Nappal is alapos navigációs odafigyelés szükséges „számolják a szigeteket”. Az ACI Marina Piskera világvégi unikum!
A Kornátokból Dugi Otok felé vagy Zirje felé tudnak kikeveredni és onnét a szárazföldig Murter-sziget magasságába kell jönniük. Így Sukosanba délről érnének vissza a zadari csatornán. Uglijan és Pasman között (a Sukosannal szemben lévő híd alatt) ugyanis nem férnek át az árboc-magasság miatt.

Hajóbélés miatt érdeklődni:
1012 Budapest, Márvány u. 17.
Tel.: 06 1 2252260, 06 1 2252261, 06 20 9190313
E-mail: info@merfoldyachting.hu

www.merfoldyachting.hu


 
  
 
 
 
 
 
Partnereink         Created by: Innovative Technologies Kft. +36/30/916-4318     Design: Sándor Zsolt | www.graphis.eu